Näytön paikka: Kansainvälinen yleisö seuraamaan automaattisten ajoneuvojen testejä lumisella Aurora-älytiellä

Liikenneviraston ja Trafin käynnistämässä Arctic Challenge -tutkimushankkeessa suomalaiset yritykset ratkaisevat tieliikenteen automaation ongelmia talvisissa ja pohjoisissa olosuhteissa. Kenttäkoeviikko pidetään 15.–19.1.2018 Aurora-älytiellä Muoniossa.

 

Automaattisten ajoneuvojen ennustetaan vaiheittain täyttävän maantiet seuraavien vuosien ja vuosikymmenien aikana. Automaation myötä odotetaan liikenneturvallisuuden parantuvan, tieliikenteen päästöjen vähentyvän ja liikennevirtojen sujuvoituvan.

"Automaation ympärivuotiseen suorituskykyyn vaikuttaa erityisesti pohjoisessa se, miten ajoneuvot selviävät talviolosuhteista. Antureiden toimintavarmuus ja automaattiajoneuvojen älykkyys esimerkiksi paikannuksessa joutuvat todelliseen testiin, kun ympärillä pöllyää lumi ja tien pinnan peittää jää", kertoo Liikenneviraston projektipäällikkö Ilkka Kotilainen.

”Automaation talvihaasteiden tutkimuksessa meillä suomalaisilla on kotikenttäetu puolellamme ja tämän tutkimushankkeen avulla voimmekin tuoda esille osaamistamme myös kansainvälisessä kontekstissa”, painottaa johtava asiantuntija Anna Schirokoff Trafista.

Reunapaalut ja matkaviestiverkko automaattiajoneuvoja avustamassa

Arctic Challenge -tutkimushankkeen kenttäkoejaksolla yritykset tutkivat pohjoisissa olosuhteissa automaattisen ajoneuvon paikannusta reunapaalujen avulla ja matkaviestiverkon suorituskykyä vaaranpaikoista varoittavien ennakoivien viestien lähettämisessä.

"Kenttäkokeiden aikana tutkitaan, voidaanko reunapaaluihin sijoitetulla langattomalla radiotekniikalla parantaa automaattisen ajoneuvon paikkatietoa. Matkapuhelinverkossa lähetettävillä varoitusviesteillä taas tutkitaan kuljettajan sekä automaattisen ajoneuvon varoittamista ennakkoon esim. lumisateen heikentämästä näkyvyydestä tai tielle pysähtyneestä ajoneuvosta", toteaa Schirokoff.

Kansainväliset asiantuntijat saapuvat Aurora Summitiin

Arctic Challenge -kokeilut tehdään Aurora-älytiellä Muoniossa. Älytie on 10 km testijakso, joka on varusteltu tukemaan automaattisen liikenteen testausta.

Arctic Challengen ensimmäisen testiviikon aikana 16.–17.1.2018 järjestetään Aurora Summit. Summit kokoaa paikalle Suomen keskeisimmät älyliikenteen toimijat kalustoineen sekä yli 250 autonomisen liikenteen asiantuntijaa Suomesta ja ulkomailta. Media on tervetullut paikalle seuraamaan testejä ja keskustelua.

Lisätietoja

 

Arctic Challenge -tutkimushanke
Ilkka Kotilainen, projektipäällikkö, Liikennevirasto
ilkka.kotilainen@liikennevirasto.fi, +358 50 311 8016

Anna Schirokoff, johtava asiantuntija, Trafi
anna.schirokoff@trafi.fi, +358 29 5345 268

Aurora-koealue
Alina Koskela, projektipäällikkö, Liikennevirasto
alina.koskela@liikennevirasto.fi, +358 29 534 3170

Reija Viinanen, Aurora-verkostojohtaja, Liikennevirasto
reija.viinanen@liikennevirasto.fi, +358 400 423 370